Stockholm Skavsta Airport

Incheckning

check-in 4

Incheckning online rekommenderas för Ryanairs och Wizz Airs passagerare. Du skriver själv ut ditt boardingkort och tar med till flygplatsen. Information och instruktioner om online-incheckning finns på respektive flygbolags hemsida, se nedan.

Incheckning på flygplatsen samt bagagelämning för Ryanairs och Wizz Airs flyg öppnar två timmar innan avgång och stänger 40 minuter före avgång.

Information om resevillkor för flygbolagen finner ni på deras respektive hemsida:

ryanair.com

wizzair.com

Passagerare resande med Wizz Air; vänligen observera att för köp av Wizz Airs biljetter, ombokningar och tilläggstjänster tillkommer en serviceavgift på 50-200 kr/tjänst vid betalning på flygplatsen.

Ha din id-handling och boardingkort redo att visa upp när du kommer fram till incheckningen, vid säkerhetskontrollen samt vid ombordstigning på planet.

Stockholm Skavsta flygplats rekommenderar alla passagerare att vara på flygplatsen senast 2 timmar före flygets avgång, då det kan vara köer till incheckning/bagagelämning, säkerhetskontroll och passkontroll. Du skall vara vid gaten senast 30 minuter innan flygets avgångstid.

Observera att incheckningen stänger på ordinarie tid även om din flygavgång är försenad.

 

Handbagage

Olika flygbolag har olika regler för handbagage när det gäller antal, storlek och vikt. De aktuella reglerna anges på resp. flygbolags hemsida:

Ryanair

Wizz Air

Det är viktigt att du följer reglerna. I annat fall riskerar du att få betala extra för att få ta med ditt handbagage, eller så måste du lämna det vid gaten och det kommer sedan att förstöras. Det finns ingen möjlighet att förvara bagage på flygplatsen.

 

Incheckat bagage

Ryggsäckar
Ryggsäckar med löst hängande remmar får inte checkas in. Samtliga remmar måste knytas ihop ordentligt, eller så kan ryggsäcken förpackas i en skyddspåse som skyddar din ryggsäck från smuts och skador som kan uppkomma i bagagehanteringen. Skyddspåsar till ryggsäckar finns att köpa i Service Center för 20 kr.

Barnvagnar
Vi rekommenderar att köpa en skyddspåse för din incheckade barnvagn för att skydda den mot smuts och att lösa delar fastnar/försvinner i bagagehanteringen. Skyddspåsar för barnvagn finns att köpa i Service Center för 60 kr.

Filmrullar
Filmrullar till analoga kameror kan påverkas av de nyare röntgenapparater som kontrollerar ditt incheckade bagage. För att vara säker rekommenderar vi att du istället packar dina filmrullar i handbagaget.

 

Vätskor och vassa föremål

Packa alla föremål som kan klassas som stickvapen, t ex knivar, saxar, verktyg, korkskruvar etc i ditt incheckade bagage.

Vätskor i större förpackningar än 1 dl (100 ml) får endast transporteras i incheckat bagage. Mindre förpackningar än 1 dl kan transporteras i handbagaget, de ska då placeras i en 1 liters återförslutningsbar plastpåse, max en plastpåse per person.

Om vassa föremål eller vätskor i större förpackningar än 1 dl hittas när du passerar säkerhetskontrollen, kommer du att ombes att gå tillbaka till incheckningen och checka in föremålet, alternativt att kasta det.

Läs mer om vad som är tillåtet/förbjudet att ta med ombord på Transportstyrelsens hemsida.

 

Pass, visum och ID-handlingar

Är du svensk medborgare och reser inom Schengenområdet behöver du inte passera passkontrollen, MEN flygbolagen kräver att du kan visa upp en nationell ID-handling. Som nationell ID-handling räknas pass eller det nationella ID-kortet som Polisen utfärdar.
Vanligt körkort eller ID-kort gäller alltså inte.

Var uppmärksam på att resor till vissa länder krävs visum. Kontakta respektive lands ambassad eller konsulat för visumregler och mer information. 

I Schengenområdet ingår följande länder:

Belgien Norge
Danmark Polen
Estland Portugal
Finland Schweiz
Frankrike Slovakien
Grekland Slovenien
Island Spanien
Italien Sverige
Lettland Tjeckien
Litauen Tyskland
Luxemburg Ungern
Malta Österrike
Nederländerna  

För resande till övriga länder måste ett giltigt pass medföras, då gäller alltså INTE nationellt ID-kort. Läs mer om pass och nationellt ID-kort på Polisens webbplats.

 
Fivesite Guided Creative