Stockholm Skavsta Airport

News & PR

Försäljning av flygplatser

Publicerad: 22 juli 2013

Abertis säljer sina flygplatstillgångar i Europa och USA till ADC & HAS Airports Worldwide.

TBI (90% ägt av Abertis och 10% av Aena Internacional) har tecknat avtal med ADC & HAS Airports Worldwide (Houstons flygplatsgrupp – www.adchas.com) för försäljning av Belfast International och Stockholm Skavsta flygplats, liksom koncessionen av Orlando Sanford (Florida) flygplats terminal och TBI’s managementverksamhet i USA.

Transaktionen (Enterprise Value) uppgår till 284 miljoner euro (ca 2,5 miljarder SEK) i kontanter, varav Abertis erhåller 90% beroende på sin andel. De förväntade bidraget för dessa företag i form av intäkter till Abertis koncernredovisning 2013 skulle ha varit 78 miljoner euro.

Transaktionen, som utgör en del av Abertis strategi att kontinuerligt hantera sin portfölj för att optimera sina tillgångar, väntar på godkännande av lokala myndigheter (minoritetsägare) i fråga om Belfast och Skavsta. I fråga om de USA-baserade tillgångarna,
är försäljningen godkänd av konkurrensmyndigheterna och kommer att gå igenom, såvida inga invändningar sker från kommittén för utländska investeringar i USA (CFIUS).

De flygplatser som säljs till ADC & HAS Airports Worldwide har utgjort en del av Abertis portfölj sedan 2005, då bolaget och Aena Internacional köpte den brittiska operatören TBI. I mars beslutade Abertis att sälja Cardiff-flygplatsen till regeringen i Wales för 61 miljoner euro.

AZ Capital och Citi har varit rådgivande för Abertis i affären.

”Vi är jätteglada över dessa nyheter. Vi ser fram emot den fortsatta framgången för Stockholm Skavsta Flygplats och den positiva påverkan flygplatsen har i regionen”, säger Dot Gade Kulovuori, VD, Stockholm Skavsta Flygplats.

News menu

Fivesite Guided Creative