Om Stockholm Skavsta Flygplats

Stockholm Skavsta Flygplats är en privatägd flygplats som ligger ca 100 km sydväst om Stockholm och mitt i den expansiva östsvenska regionen. Flygplatsen är idag Sveriges femte största och har stor kapacitet att utöka verksamheten.

Stockholm Skavsta Flygplats är Sveriges femte största flygplats, efter Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Stockholm Bromma och Malmö. Vi erbjuder en operativ och effektiv flygplats med ljusa moderna faciliteter för stora mängder passagerare.

Stockholm Skavsta Flygplats är belägen 100 km söder om Stockholm, nära E4:an.

Flygplatsen är banbrytande inom lågprisflyget i Skandinavien och en idealisk bas för researrangörer och flygbolag. Ryanair etablerade sin första skandinaviska bas här 2003 och Wizz Air började att trafikera Stockholm Skavsta 2004. Passagerarterminalen kan ta emot cirka 3 miljoner passagerare per år och är designad för ytterligare utbyggnad. Flygplatsen har tillstånd att ta emot upp till 6 miljoner passagerare per år. I terminalen finns butiker, restauranger, växlingskontor, hyrbilsföretag, business lounge mm för våra passagerare och besökare.

Både lång- och korttidsparkering samt drop-off finns i nära anslutning till terminalen. Vi erbjuder också ett tempererat parkeringshus med närmare 700 platser. Det finns regelbundna flygbussar till & från Stockholm, Norrköping och Linköping. Järnvägsspår (Ostlänken) till flygplatsen planeras med en station på flygplatsområdet.

På Stockholm Skavsta Flygplats finns unika förutsättningar för utveckling och expansion.

En strategisk översiktsplan och god tillgång på markområden gör flygplatsen till ett smart val för etableringar. Utvecklingen av miljöstrategier och infrastruktur är påbörjade för att möjliggöra snabba beslut.

I dagsläget är redan ett 40-tal företag verksamma inom området. Flygplatshotellet, som ägs och drivs av Connect Hotels, ligger 100 m från passagerarterminalen.

Sedan 1998 är flygplatsen privatägd, då det brittiska företaget TBI köpte 90,1% av flygplatsen av Nyköpings kommun.  Sedan oktober 2013 utgör de huvudsakliga ägarna av OMERS Strategic Investments, som är en pensionsfond för kommunalanställda i Ontario, Kanada.

Välkommen till Stockholm Skavsta Flygplats!

Korta fakta om flygplatsen

 • Stockholm Skavsta fick sin första internationella reguljärlinje 1997 då det irländska flygbolaget Ryanair etablerade trafik Stockholm Skavsta – London Stansted.
 • I och med Ryanairs etablering av sin skandinaviska bas i april 2003 fyrdubblades passagerarantalet och flygplatsen lyftes under året från 9:e till 5:e plats i Sverige med totalt 980 153 årspassagerare. Idag ligger antalet årspassagerare på drygt 2,1 miljoner (2017).
 • Med basen öppnade Ryanair sex nya linjer april 2003. I oktober 2007 utökades basen och idag har bolaget 4 baserade flygplan och trafikerar ett 30-tal linjer från Stockholm Skavsta.
 • Wizz Air etablerade sig på Stockholm Skavsta 2004 och trafikerar idag 13 destinationer i bl a Polen, Ungern, Serbien, Makedonien och Rumänien.
 • 27% av Sveriges befolkning, 2,4 miljoner, bor inom Stockholm Skavstas upptagningsområde (100 km radie).
 • Ca 1 300 personer har sin sysselsättning inom flygplatsen/företagsparken.
 • Ca 40 företag är idag etablerade inom företagsparken.
 • Flygplatsen var en gång militär flygplats. Flygflottiljen F11 var centrum för svenskt spaningsflyg, men lades ned 1980. År 1984 köpte Nyköpings & Oxelösunds kommuner flygplatsen.
 • 1998 sålde Nyköpings kommun 90,1% flygplatsen till det brittiska bolaget TBI, som sammanlagt köpte sju flygplater; bl a, Belfast Int., Orlando Sanford Int. (USA), London Luton Airport och Stockholm Skavsta Flygplats.
 • I början av 2005 förvärvades TBI av spanska ACDL-koncernen (90 % abertis infrastructureas, 10 % Aena Internacional).
 • 1 oktober 2013 såldes Stockholm Skavsta, samt flera av flygplatserna, koncessioner och managementkontrakt, till Airports Worldwide, som ägs av den kanadensiska pensionsfonden OMERS Strategic Investments.
 • Nyköpings Kommun har kvar en 9,9 % ägarandel i flygplatsen.

Stockholm Skavsta Utveckling

Södra porten till Stockholmsregionen

Stockholm Skavsta flygplats AB, Nyköpings kommun och Regionförbundet Sörmland driver tillsammans satsningen Stockholm Skavsta flygplats – Södra porten till Stockholmsregionen.
Ambitionen är att visa att Stockholm Skavsta flygplats är en lösning på frågan om flygplatskapacitet i Stockholmsregionen. Flygplatsen är också del av lösningen på Stockholmsregionens trafikutmaningar, särskilt i kombination med den kommande snabbtågsjärnvägen Ostlänken.
Arbetet inriktas på att nå beslutsfattare och opinionsbildare på nationell nivå.