Stockholm Skavsta flygplats

Stockholm Skavsta flygplats ligger i Nyköping, 100 km sydväst om Stockholm. Vi har flera internationella direktflyg till destinationer i Europa. I terminalen finns restaurang och café, butiker, valutaväxling samt flera hyrbilsföretag. Det är enkelt att ta sig hit via bil, flygbuss, tåg och taxi och flygplatsen erbjuder flera olika parkeringar, inomhus, långtidsparkering och parkering för elbilar. Välkommen!

 

Strategiskt läge, infrastruktur på plats och stort upptagningsområde

Stockholm Skavsta flygplats är en idealisk bas för researrangörer och flygbolag. Läget gör flygplatsen till en naturlig del i flygplatssystemet som servar Stockholmsområdet, men även regioner väster och söder om flygplatsen räknas som upptagningsområde. Ca 2,4 miljoner människor bor inom Stockholm Skavstas upptagningsområde (100 km radie). Flygplatsen ingår som en av fyra flygplatser i Stockholmsområdet och är därför inkluderad i IATA-koden STO.

Flygplatsen har goda förbindelser med regelbundna flygbussar till & från Stockholm, Norrköping och Linköping. Trafikverket planerar en station för snabbtågsjärnvägen Ostlänken på flygplatsen. Läget är också strategiskt betydelsefullt nära E4 och Oxelösunds hamn.

Ca 1 300 personer har sin sysselsättning inom flygplatsen/företagsparken. Ett 40-tal företag är verksamma inom området. Flygplatshotellet, som ägs och drivs av Connect Hotels, ligger 100 m från passagerarterminalen.

Utveckling, expansion och etablering

Det finns unika förutsättningar för utveckling och expansion. Passagerarterminalen kan ta emot cirka 3 miljoner passagerare per år och är designad för ytterligare utbyggnad. Flygplatsen har tillstånd att ta emot upp till 6 miljoner passagerare per år. Region Sörmland och Nyköpings kommun visar tydlig vilja i att utveckla flygplatsen och det kringliggande området. Befintlig översiktsplan och utvecklingsplaner samt god tillgång på markområden gör flygplatsen till ett smart val för etableringar.

Flygplatsen driver tillsammans med  Nyköpings kommun och Region Sörmland satsningen “Stockholm Skavsta flygplats – Södra porten till Stockholmsregionen”. Ambitionen är att visa att flygplatsen är en lösning på frågan om flygplatskapacitet i Stockholmsregionen. Flygplatsen är en del av lösningen på Stockholmsregionens trafikutmaningar, särskilt i kombination med den kommande snabbtågsjärnvägen Ostlänken.

stockholmskavstautveckling.se

Flygplatsens historia

  • Flygplatsen är en före detta militär flygplats. Flygflottiljen F11 var centrum för svenskt spaningsflyg, men lades ned 1980. År 1984 köpte Nyköpings & Oxelösunds kommuner flygplatsen.
  • Den första internationella reguljärlinjen öppnades 1997 då det irländska flygbolaget Ryanair etablerade trafik Stockholm Skavsta – London Stansted.
  • 1998 sålde Nyköpings kommun 90,1% flygplatsen till det brittiska bolaget TBI, som sammanlagt köpte sju flygplater; bl a, Belfast Int., Orlando Sanford Int. (USA), London Luton Airport och Stockholm Skavsta flygplats.
  • I april 2003 etablerade Ryanair sin skandinaviska bas på flygplatsen och öppnade sex nya linjer. Flygplatsens storlek lyftes från 9:e till 5:e plats i Sverige med totalt 980 153 årspassagerare. 2019 hade flygplatsen över 2,2 miljoner årspassagerare. Med basen öppnade Ryanair sex nya linjer april 2003. I oktober 2007 utökades basen med 4 baserade flygplan och ett 30-tal linjer.
  • Wizz Air etablerade sig på Stockholm Skavsta 2004 och flyger idag huvudsakligen till destinationer i Östeuropa från Skavsta.
  • I början av 2005 förvärvades TBI av spanska ACDL-koncernen (90 % abertis infrastructureas, 10 % Aena Internacional).
  • 1 oktober 2013 såldes Stockholm Skavsta till Airports Worldwide, som ägdes av den kanadensiska pensionsfonden OMERS Strategic Investments.
  • I augusti 2018 köptes flygplatsen av VINCI Airports.
  • I maj 2022 köptes flygplatsen av Arlandastad Group, ett svenskt fastighetsbolag.
  • Nyköpings kommun äger 9,9 % av flygplatsen och Arlandastad äger 90,1 %.
×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan Lägg till sida till.

×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan på Lägg till på startskärmen.