Bagage

Här har vi samlat information om vad som gäller för ditt bagage ombord på ett flygplan. Olika flygbolag har olika regler för antal, storlek, vikt och pris för bagaget, läs mer om det på flygbolagens webbplatser. Dessutom finns regler för vad som får transporteras ombord på ett flygplan, både när det gäller handbagage och incheckat bagage.

Det finns regler som styr vad som är tillåtet att ta med sig i sitt bagage. Det är Transportstyrelsen som tar fram regler gällande luftfart och som ser till att dessa efterlevs.

Transportstyrelsen tagit fram en lista över föremål som du får packa i ditt handbagage som tas med ombord på flygplanet, samt föremål som du får packa i det bagage som checkas in.

Packa rätt –  Transportstyrelsens lista över vad som är tillåtet att ta med ombord

Observera att flygbolaget kan ha restriktioner av vilka föremål som får medföras, kontrollera med respektive flygbolags villkor på deras webbplatser.

Förbered så långt du kan redan hemma – då blir hanteringen på flygplatsen smidigare.

Handbagage

Olika flygbolag har olika regler för handbagage när det gäller antal, storlek, vikt och pris. De aktuella reglerna anges på respektive flygbolags webbplats:

Norwegian

Wizz Air

Det är viktigt att du följer reglerna. I annat fall riskerar du att få betala extra för att få ta med ditt handbagage, eller så måste du lämna det vid gaten och det kommer sedan att förstöras. Det finns ingen möjlighet att förvara bagage på flygplatsen.

 

Incheckat bagage

Det tillåtna antalet och vikten på incheckat bagage varierar mellan olika flygbolag. Ta reda på vad som är tillåtet för det flygbolag du ska resa med via deras webbplatser eller appar.

Ryggsäckar

Ryggsäckar med löst hängande remmar får inte checkas in. Samtliga remmar måste knytas ihop ordentligt, eller förpacka ryggsäcken i en skyddspåse som skyddar din ryggsäck från smuts och skador som kan uppkomma i bagagehanteringen. Skyddspåsar till ryggsäckar finns att köpa i Airport Information för 20 kr.

Barnvagnar

Vi rekommenderar att köpa en skyddspåse för din incheckade barnvagn för att skydda den mot smuts och att lösa delar fastnar/försvinner i bagagehanteringen. Skyddspåsar för barnvagn finns att köpa i Airport Information för 60 kr.

Vätskor och vassa föremål

Vätskor i större förpackningar än 1 dl (100 ml) får endast transporteras i incheckat bagage. Mindre förpackningar på max 1 dl kan transporteras i handbagaget, de ska då placeras i en 1-liters återförslutningsbar plastpåse, max en plastpåse per person. Som vätskor räknas även gelé, pastor (t ex tandkräm), krämer och vätskor i tryckbehållare.

Undantaget från ovanstående regler är:

  • mediciner eller dietmat som du behöver under resan.
  • Barnmat, välling etc, som behövs under resan.
  • Taxfreevaror som butiken har placerat i en särskild förseglad påse (s.k. STEB).

Dessa undantagna vätskor kommer att kontrolleras separat med teknisk utrustning i säkerhetskontrollen.

Packa alla föremål som kan klassas som stickvapen, t ex knivar, saxar, verktyg, korkskruvar etc i ditt incheckade bagage.

Om vassa föremål eller vätskor i större förpackningar än 1 dl hittas när du passerar säkerhetskontrollen, kommer du att ombes att gå tillbaka till incheckningen och checka in föremålet, alternativt att kasta det.

Läs mer på Transportstyrelsens webbplats om vad som är tillåtet eller förbjudet att ta med ombord.

×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan Lägg till sida till.

×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan på Lägg till på startskärmen.