Pass, ID-handlingar och visum

Vid alla flygresor måste du ha med dig en giltig nationell ID-handling (oftast pass), och i vissa fall även visum. Det är EU som kräver av medlemsstaterna att de försäkrar sig om att en passagerare som har checkat in bagage också följer med på flygningen. Flygbolagen måste därför säkerställa att det är samma person som checkar in ett bagage som går ombord på flygplanet. ID-kontroll genomförs inom alla EU:s medlemsländer.

Är du svensk medborgare och reser inom Schengenområdet behöver du inte passera passkontrollen, men flygbolagen kräver att du kan visa upp en nationell ID-handling.

Godkända identitetshandlingar är:

  • Pass
  • Nationellt ID-kort
    (Svenskt nationellt ID-kort gäller endast på flygningar mellan Schengens medlemsländer, se nedan. Andra länders nationella ID-kort kan vara giltiga även för resor utanför Schengen. Vänligen kontrollera med passmyndigheten i det land som utfärdat ID-kortet)

Svenskt körkort eller vanligt ID-kort gäller alltså inte.

För resor till länder utanför Schengenområdet måste du ha ett giltigt pass med dig, då gäller alltså INTE nationellt ID-kort. Läs mer om pass och nationellt ID-kort på Polisens webbplats.

Var uppmärksam på att vid resor till vissa länder krävs visum. Kontakta respektive lands ambassad eller konsulat för visumregler och mer information.

Ha alltid din id-handling och boardingkort redo att visa upp när du kommer fram till incheckningen, vid säkerhetskontrollen samt vid ombordstigning på planet.

I Schengenområdet ingår följande länder:
Belgien Norge
Danmark Polen
Estland Portugal
Finland Schweiz
Frankrike Slovakien
Grekland Slovenien
Island Spanien
Italien Sverige
Lettland Tjeckien
Litauen Tyskland
Luxemburg Ungern
Malta Österrike
Nederländerna

 

×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan Lägg till sida till.

×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan på Lägg till på startskärmen.