Weekend i Europa

Oavsett om du är ute efter en billig weekendresa i sista minuten eller vill upptäcka en stad du ännu inte har besökt har vi flera förslag på spännande resmål. De flesta av våra destinationer når du på en flygtid under två timmar – perfekt när du snabbt vill lämna vardagen för några dagar utomlands.

Familjeweekend i Gdansk

Ta en tur längs Gdanskbukten med ett av stadens berömda piratskepp och upplev staden ur ett annat perspektiv. Biljetter köper ni direkt på plats vid båten. Med på skeppet finns engelsktalande guider. Avsluta dagen med att se staden från ovan med pariserhjulet Ambersky Gdansk.

Strax utanför staden ligger Gdansk Zoo. Djurparken slog upp portarna i distriktet Oliwa 1954 och täcker 123,76 hektar, vilket gör den till den största zoologiska trädgården i Polen när det gäller areal.

Besöker ni Gdansk på sommaren är en utflykt till grannstaden Sopot ett måste. Den vackra vita stranden och det varma vädret sommartid är två av anledningarna till att den 50 mil långa stranden kallas Polska rivieran.

Avgångar: Dagligen
Flygtid: 1 tim 5 min
Boka Gdansk

 

Weekend med lyxkänsla i Warszawa

Polens huvudstad erbjuder det mesta som krävs för en weekendresa. Warszawa är en mångfacetterad stad där historien ofta gör sig påmind. En fjärdedel av staden består av parker och grönområden, här hittar du 160 lummiga torg och 76 olika parker. Genom staden rinner floden Wisla, Polens längsta flod.

Warszawa är en Europas absolut billigaste storstäder och bjuder på många kulinariska upplevelser. Allt från enklare streetfood och matmarknader till riktigt bra fine dining.

En natt på ett femstjärnigt lyxhotell i någon av Warszawas skyskrapor kostar sällan mer än ett rum på betydligt enklare hotell i Sverige. Vakna med utsikt över en blåaktig nyvaken stad i gryning – en perfekt start på dagen.

Avgångar: mån, ons, fre, sön
Flygtid: 1 tim 30 min
Boka Warzsawa

 

Bukarest – hippt, historiskt och hett

Rumäniens huvudstad kallas ibland för “Nya Berlin” och “Lilla Paris“ är kanske en av Europas mest underskattade städer.

En unik stad med palats, trädgårdar, historiska byggnader, grönskande torg och spännande nattliv. En fascinerande plats av kontraster, med sitt eget unika hjärta och atmosfär.

Missa inte den historiska delen av Bukarest. Här möter du gamla byggnader och mysiga restauranger och caféer. Det är även här du hittar de bästa souvenirerna och många av Bukarests fina lokala hantverk.

Avgångar: tis, tors, lör
Flygtid: 2 tim 45 min
Boka Bukarest

Spaweekend i Budapest

Budapest har flest termalbad och spa av världens alla huvudstäder vilket gör den till ett utmärkt val för en spaweekend.

Redan på 30-talet mottog Budapest utmärkelsen ”City of Spas” och sedan dess har spatrenden bara ökat och lockat besökare från hela världen.

Den Ungerska badtraditionen vilar på anor sedan romarna erövrade området. Överflödet av de heta källorna med hälsobringande mineralrikt termalvatten togs tillvara av Romarna som byggde de första termalbaden i nuvarande Budapest.

Romarna och senare Turkarna etablerade en spa och badtradition som lever kvar i Budapestbornas vardag än idag.

Budapest består av stadshalvorna Buda och Pest, väster respektive öster om floden Donau. Pest är stadens kommersiella och kulturella centrum. Här hittar du boulevarderna med parisiska caféer, teatrar och museer. Budasidan har mer historisk prägel. På slottshöjden ligger kungliga slottet med bland annat Nationalgalleriet.

Det är enkelt nå flera av stadens sevärdheter, promenera eller ta dig runt med spårvagn eller tunnelbana.

Avgångar: mån, ons, fre, sön
Flygtid: 2 tim 10 min
Boka Budapest

 

Sarajevo – Där öst möter väst

Sarajevo, Bosnien och Hercegovinas huvudstad är belägen i en dal mellan fem stora berg och ett flertal skogsklädda kullar, som alla bjuder på en fantastisk utsikt över staden. Besök något av Sarajevos kaféer i utkanten av staden och prova en kopp äkta bosniskt kaffe medan du njuter av utsikten.

Baščaršija, Sarajevos gamla stadskärna, utgör hjärtat av staden. Kullerstensgränderna kantas av ćevabdžinicas (snabbmatsrestauranger som serverar ćevapi), souvenirbutiker, vattenpipbarer och juvelerare.

De vackra omgivningarna, den kulturella mångfalden i kombination med den moderna pulsen gör Sarajevo till en stad för alla, här finns mer dynamik och historia än i de flesta andra europeiska huvudstäder.

Den historieintressedade får inte missa Sarajevo War Tunnel. En underjordisk tunnel som byggdes av den bosniska armén under Bosnienkriget. Tunneln användes för att föra in mat, sjukvård och krigsmaterial till Sarajevo, men även för att kunna få ut folk ur staden.

I Sarajevo finns en mängd av alternativ för den som gillar att äta på restaurang, ta en öl eller gå på nattklubb. På många ställen välkomnas du dessutom av genuin livemusik. Allt detta till ett för oss svenskar väldigt bra pris vilket gör att man kan unna sig det lilla extra.

Avgångar: mån, fre
Flygtid: 2 tim 45 min
Boka Sarajevo

Fler resmål

Nedan hittar du inspiration till fler resor. Ett urval av destinationer som passar bra för en weekend eller minisemester.

Vilnius - Litauen

Vilnius - Litauen

Ny flyglinje med Wizz Air

Wizz Air trafikerar nu åter Vilnius från Stockholm Skavsta. Vilnius är Litauens huvudstad med ca en halv miljon invånare. Här finns många vackra byggnader i olika byggnadsstilar från olika århundraden. Missa inte att besöka bl a Gediminastornet och Katedralstorget. Läs mer om Vilnius på www.govilnius.lt/.

Boka Vilnius

Wien - Österrike

Wien - Österrike

Wien väntar!

Wien är Österrikes huvudstad, har 1,8 miljoner invånare och ligger i landets östra del. Det finns många anledningar att besöka Wien; det rika konst- och kulturlivet, alla museer och den vackra arkitekturen – och inte minst Spanska Ridskolan. Wien är också bas för flera internationella organisationer, som t ex IAEA och UNHCR, och stadens centrum finns med på UNESCO:s världsarvslista. När du reser till Wien har du också nära till både Alperna och Wienerwaldskogen.

Mer information om Wien finns på austria.info.

För tidtabeller och bokning, se wizzair.com.

Boka Wien

Banja Luka - Bosnien Hercegovina

Banja Luka - Bosnien Hercegovina

Hjärtat av Balkan

Banja Luka ligger i norra delen av Bosnien Hercegovina och är landets näst största stad. Genom staden flyter floden Vrbas och regionen är känd för sin frodiga grönska både i form av parker och trädkantade gator inne i staden, samt skogarna runtom. Här finns även mycket att göra för den äventyrslystna, exempelvis forspaddling, ridning, fiske och vandring.

Läs mer på Banja Luka Tourism.

Boka Banja Luka

Krakow - Polen

Krakow - Polen

Polens näst största stad

Krakow erbjuder en spännande mix av historia, konst, vetenskap, gastronomi och shopping. Här möts du av mysiga pubar, fina restauranger och bra uteställen. De låga priserna och spännande upplevelserna gör att många lockas hit, till livliga torg, sagoslott med tinnar och torn, historia och nöjen.

Missa inte de judiska kvarteren i Krakow. Förutom en massa mysiga barer och caféer är området känt för sina stora väggmålningar på de gamla byggnaderna.

Boka Krakow
×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan Lägg till sida till.

×

För att installera den här webbapplikationen i telefonen trycker du på nedan och sedan på Lägg till på startskärmen.